Ana içeriğe atla

Güney Kore'de Cadı Avı


Güney Kore'nin Cadı Avı Kurbanı Shincheonji mi?

"Bu günlerde, cadı avı ve çerçeve kelimeleri sık sık karşımıza çıkıyor. Cadı avı, bir toplumda üstesinden gelinmesi zor ciddi bir olay meydana geldiğinde, çoğunluk grubunun bir azınlık grubuna mağdur olarak zulmetmesi anlamına gelir. Zayıf olana zulmetmek için, zayıfı toplumun bir sapkınlığı olarak göstererek bir çerçeve çizilir."

-Muhabir Kim Yang-Hoon / Daehan News


Tarihsel olarak, cadı avı etkili bir yönetim aracı olarak kullanılmıştır. Avrupa'da 10.000'den fazla cadı duruşmasını analiz eden Robert Musemblad'ın istatistiklerine göre, cadılarla suçlananların yaklaşık yarısı yakıldı veya başları kesildi.

Rahipler ve yargıçlar tarafından yönetilen cadı avında saldırının hedefi, dullar gibi sosyal açıdan zayıf kişilerdi. İnsanların çoğunluğunun sisteme karşı tatminsizlik ve direnci olduğunda cadı çerçevesiyle öldürüldüler. Cadıyı öldürdükten sonra, 'toplumumuzun' artık güvende olduğu algısını yerleştirildi ve toplum bir plasebo etkisinde kaldı.

Bunun gibi, fanatizm ve siyaset çarpıştığında meydana gelen cadı avları da modern Kore'de gerçekleşiyor.

Shincheonji'ye yönelik zulüm buna bir örnektir.

Bazıları, yerleşik dini güçlerin Shincheonji'yi bir sapkınlık olarak gösterdiğine ve tiksinti yaymak için kamuoyunu kullandığına dikkat çekti. Koronavirüs salgınının ilk günlerinde medyanın habercilik tutumuna bakıldığında, Genel Başkan Lee Man-hee ve tarikat Shincheon-ji hakkında kasıtlı olarak bir çerçeve oluşturmaya başladı ve bunun sonucunda Shincheonji ile ilgili olumsuz algılar toplumumuzda yayıldı.

Daha sonra Shincheonji Kilisesi tesislerine el koyma ve intihar prosedürleri, tesislere erişimle ilgili suçlamalar ve vergi soruşturmaları yapıldı, genel başkan ve kilise üyeleri tutuklandı. 90 yaşındaki bir adam kamuoyuna özür dilemek için yere kapandı ve karantina yetkilileriyle plazma bağışı için işbirliği yaptı. Ancak hala karantina faaliyetlerine müdahale ettiği için bir gözaltı merkezinin zemininde tutuklu durumunda bulunuyor...

Kaynak: https://en.yna.co.kr/view/PYH20200302200100320
Genel Başkan Man-hee Lee ve Shincheonji'ye yönelik zulüm, sosyal zayıflıkların arandığı, reddedildiği ve zulüm gördüğü ortaçağ Avrupa'sındaki cadı avına benzerdir. Büyük Kanto Depremi sırasında Korelilerin bir kuyuda zehirlendiğine dair söylentiler yayarak krizden kaçmaya çalışan Japon sömürge yönetimi ile aynı bağlamda görünüyor.

Bir felaket durumunda, cadı avının temel çerçevesi güçlülerin yaşaması ve zayıfları kurban edilmesiydi. Toplumumuz demokratik bir ülke olan Güney Kore'de, Genel Başkan Lee Man-hee'nin hapsedilmesiyle Orta Çağ'da cadı avı çerçevesinin ne yazık ki hala işlenmekte olduğunu gözlemlemiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Shincheonji'nin Kuruluşu ve Tarihi

Korona virüsü(Covid-19) hasta sayılarının artmasıyla Shincheonji, Güney Kore'de dikkatleri üzerine çekti. Fakat medya kanalları ile toplumsal konuma sahip olan programlar dışında, Shincheonji'nin görüş açısından bir açıklama bulmak pek kolay değil. Shincheonji'nin hızla büyümesinden dolayı gelen eleştirilerden oluşan Protestanlık Kilisesi haberleri ve bunları taklit edercesine birçok gereksiz sahte haberler de yayılmaktadır. Bunun üzerine biz de sizler için Shincheonji kuruluşunu, tarihini ve Shincheonji Genel Başkanı Lee Man Hee'nin geçmişini araştırdık. Shincheonji Genel Başkanı Man Hee Lee kimdir?     Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee, Joseon'un kralı olan Taejong'un ikinci oğlu olan ve Kral Sejong'un soyundan gelen Prens Hyoryeong'un 19. soyu olarak Gyeongsanbukdo bölgesi, Cheongdo ilçesinde doğdu. Düzenli olarak dua eden bir dedesi olduğu için çocukluğundan beri dua ederek büyüdü. Dedesi bir rüyasında 'gelininin karnından ışık

Shincheonji nedir, ne değildir?

Merhaba, öncelikle bloğuma hoşgeldiniz!  Bu bloğu oluşturmamın amacı son zamanlarda hızla büyüyen Shincheonji adlı oluşumun ne olduğu hakkında bilgi vermek ve kötü niyetle, sadece isim karalamak için yazılmış olan diğer bloglara karşı cevap vermektir. Bir kişi Shincheonji ile ilgili kötü niyetli yazıları internette dolaştırırsa Shincheonji’nin uluslararası statüsüne ve bütün dünyadaki Shincheonji halkına psikolojik zarar vermiş olur. Bu durum Türkiye’de de yaşandığı için bu yazıyı yazıyorum. Bazı kişiler Shincheonji ile ilgili kötü niyetli yazıları internette çokça dolaştırmasına karşın yine de olaylara objektif bir bakış açısıyla bakabilmeniz dileğiyle.  Bu yayın ‘shincheonjitarikati.blogspot.com’ sitesine cevap olarak hazırlanmıştır. Shincheonji Nedir? Kutsal Kitap’ta Yaratıcı, Adem’in günahından sonra buradan ayrılıp tekrar geleceğine dair bir antlaşma vermiştir. Yaratıcının bu dünyadan ayrılmasıyla dünya çeşitli günahlar, acı ve savaşlar aracılığıyla ölmeye, mahvolm

Lee Man Hee Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı Genel Başkanı

Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı Genel Başkanı Lee Man Hee ile yapılan bir röportaj Shincheonji'nin genel başkanı Lee Man Hee bu röportajda kendisinin önceden nasıl bir inanç yaşadığını, söz ile tanıştıktan sonra da neler yaşadığını kısaca anlatmış olduğu bir röportaj paylaşmak istedim. Bu, yaklaşık 2-3 yıl önce yapılan bir röportajdır. Shincheonji'ye yada genel olarak dinlere karşı bir önyargımızın olması çok normal bir durum. Ancak bunları aşmak ve gerçeği aramak adına çabaladığınıza inanıyorum. Umarım bu yazı Shincheonji'nin ve Genel Başkanı Lee Man Hee'nin nasıl bir geçmişe sahip olduğunu öğrenmeniz adına sizin için faydalı olur. <Röportaj> Lee Man Hee Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı Genel Başkanı "Geçmiş olan 35 yıl boyunca Kutsal Kitabı okurken hissettiğim şey idrak, eşittir imandır. Yepyeni bir çağı karşılayacak hazırlığı Kutsal Kitap sözleri ile birlikte yapmalıyız." Lee Man Hee, Shi