Ana içeriğe atla

Shincheonji'nin Kuruluşu ve Tarihi

Korona virüsü(Covid-19) hasta sayılarının artmasıyla Shincheonji, Güney Kore'de dikkatleri üzerine çekti. Fakat medya kanalları ile toplumsal konuma sahip olan programlar dışında, Shincheonji'nin görüş açısından bir açıklama bulmak pek kolay değil. Shincheonji'nin hızla büyümesinden dolayı gelen eleştirilerden oluşan Protestanlık Kilisesi haberleri ve bunları taklit edercesine birçok gereksiz sahte haberler de yayılmaktadır.
Bunun üzerine biz de sizler için Shincheonji kuruluşunu, tarihini ve Shincheonji Genel Başkanı Lee Man Hee'nin geçmişini araştırdık.



Shincheonji Genel Başkanı Man Hee Lee kimdir?

    Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee, Joseon'un kralı olan Taejong'un ikinci oğlu olan ve Kral Sejong'un soyundan gelen Prens Hyoryeong'un 19. soyu olarak Gyeongsanbukdo bölgesi, Cheongdo ilçesinde doğdu. Düzenli olarak dua eden bir dedesi olduğu için çocukluğundan beri dua ederek büyüdü. Dedesi bir rüyasında 'gelininin karnından ışık çıktığını' görmüş olduğu için doğumdan önce torununa isim olarak "mutlak ışık" anlamına gelen Manhee ismini verdi.

    25 Haziran Kore Savaşı çıktığı zaman daha 19 yaşında olan Manhee Lee, gönüllü asker olarak savaşa katıldı. Savaş cephesinde askerliğini tamamlayana kadar sayısız silah arkadaşlarının ölümünü gördü. O dönemlerde edindiği deneyimler daha sonrasında 'Dünya Barışı' hareketine başlamasında büyük bir etken oldu.

    Genel Başkanın ifadesine göre, gökte üç gün boyunca büyük bir yıldız gördükten sonra çevresinden zulüm görmeye başladı. Gördüğü zulümden dolayı ölmek isteyerek dağa çıktı ve gökten gelen bir ruhla karşılaşıp kanıyla bir antlaşma üzerine yemin etti. Bu olay inancının başlangıcı olmuştur.


Çadır Tapınağı'nın Ortaya Çıkışıyla Protestanlık Kiliselerinin Sarsılması

    1966 yılında, Güney Kore Hıristiyanlık dinini büyük oranda etkileyen Çadır Tapınağı ortaya çıktı. Çadır Tapınağı'ndaki 7 elçi kendilerinin Vahiy Kitabı'nda geçen 7 yıldız olduklarını ileri sürerek mecazlarla kapalı olan Kutsal Kitab'ın anlamını açıklayarak insanlara anlattılar. Çadır Tapınağı'nda doğru bilgilerin anlatıldığını duyan Protestanlar tapınağa akın etti.

    1967 yılında Shincheonji Genel Başkanı Manhee Lee, Buchon Oryu-dong bölgesinde tesadüfen Jaeyeol Yu'nun vaazını dinler. O dönemde 17 yaşında olan Yu Bey, Çadır Tapınağını yönetmektedir. Kutsal Kitap içeriğini öğrenmek istediği bir zamanda Yu Bey'in vaazını dinleyip çok etkilenir. Dua sırasında "Gerçeği takip edin." sözünü duyup Gwacheon'daki Çadır Tapınağı'na gider. Ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen tapınak halkının evlerini inşaa ederek gönüllü iş yapar. Daha sonrasında Çadır Tapınağı'ndaki yanlışları ve bozulmayı görüp eleştirilerde bulunur. Bu nedenle onu öldürmek isteyen insanlar oluştuğu için 1971 yılında memleketine gider.

    1977 yılında Jeju Adası'ndan evine dönen Genel Başkan, memleketindeki bir köprüdeyken bir ruhu görerek emir aldı ve tekrar Çadır Tapınağı'na döndü. Genel Başkanın ifadesine göre o dönemde Çadır Tapınağı, Vahiy Kitabı'nın olaylarının gerçekleştiği yerdi. Tanrı'nın sözüne sırt çevirip gittikçe bozulan Çadır Tapınağı çobanları ve halkına tanıklık edip göklerin emrini alarak onlardan tövbe etmelerini istedi ve bunun üzerine çok fazla şiddete maruz kaldı.

    İsa peygamberin döneminde Vaftizci Yahya'nın yol hazırlama görevi sonlandıktan sonra İsa'nın görevi tam olarak başlamıştı. Shincheonji, aynı şekilde günümüzde yedi elçinin olduğu Çadır Tapınağının ortaya çıkışıyla Vahiy Kitabı olaylarının çıktığını öne sürmektedir.


"Vahiy Kitabı Gerçekleşti" Kanıtları

    Shincheonji, Vahiy kitabının tüm olaylarını anlatabilecek güce sahip olan Dünya'daki tek kilise olduğunu öne sürer.

    Çadır Tapınağı, 5. Demokratik Tarikatları Kaldırma Politikası'nın bir sonucu olarak tarihe karıştı ve Genel Başkan oradan ayrıldı. O ve onu takip edip oradan çıkan insanlar 3 yıl boyunca toplanacak bir yerleri de olmadan ova ve dağlarda ibadetlerini ilettiler. Ardından 14 Mart 1984 tarihi, Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı'nın açılış günü olarak bildirildi. Bu da Shincheonji İsa Kilisesi'nin başlangıcı olmuştur.

    Shincheonji'nin ifadesine göre Vahiy Kitabı, gerçekleşen bir olaydan bahseden bir vaat kitabıdır. İsa'nın başarılarının Yeruşalim kenti odaklı olması gibi Vahiy Kitabı da Çadır Tapınağına odaklanır. İsa tüm bu olayların sırrını bir insana öğretti ve bunu kiliselere iletti. Bu görevi yapması için seçtiği insanın Genel Başkan Manhee Lee olduğu şeklinde kanıtlanıyor.

    Genel Başkan Manhee Lee, önceden yazdığı otobiyografi yazısında "Göklerin gösterdiği ve anlattıklarını iletme görevini aldığım için yapıyorum." diye ifade etmiştir ve "İnsana bakmadan Tanrı'nın sözüne bakarak karar vermek" gerektiğini vurgulamıştır. 

Ben İsa, kiliselerle ilgili bu tanıklığı sizlere iletsin diye meleğimi gönderdim
Vahiy 22:16 "Ben İsa, kiliselerle ilgili bu tanıklığı sizlere iletsin diye meleğimi gönderdim"

Topluluğun İsmi Kutsal Kitab'a Göre Verildi

    Resmi adı "Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı" olan Shincheonji'nin ismi kulağa pek aşina gelmemektedir. Shincheonji anasayfasında yayınlanmış olan tanıtım yazısına göre bu isim Kutsal Kitab'a göre verilmiştir.

    Shincheonji bunu "Gökte olduğu gibi günümüzde, bu yeryüzünde oluşturmak amacıyla Tanrı'nın yarattığı ülkedir. 6000 yıllık Tanrı'nın tarihinin sonucu olarak yaratılmış ve Rab'bin içinde kurtuluşu alacak başkâhinler ve halkın olduğu Kutsal Tapınak anlamına gelir." şeklinde açıklıyor.

    "Shincheonji (新天地)" kelimesi Çincede "Yeni gök ve yeni yer" yani "Yeni çadır ve yeni halk" anlamına gelir. Musa, Tanrı'nın gösterdiği şekilde göklerin görüntüsünü bu yeryüzünde çadır olarak kurmuştu. Aynı şekilde günümüzde, Shincheonji Antlaşma Çobanı ruhlar dünyasındaki cenneti görüp bu yeryüzünde inşa ettiğini ifade ettiler.

    Ayrıca ismindeki "İsa Kilisesi" kullanımıyla ilgili, "Shincheonji Tapınağının liderinin İsa olduğu anlamına gelir." şeklinde açıkladılar.

    "Tanıklık Çadır Tapınağı, Vahiy Kitabı'nın gerçekleşmesini gören, duyan ve bunlara tanıklık eden çadır anlamına gelir. Tapınak ise Tanrı'nın ağırlandığı ve ibadet edilen kutsal ev anlamındadır. Tanıklık Çadır Tapınağı, bütün ulusların gelip şifa bulduğu, Rab'be tapınılan antlaşma tapınağı olarak açıklanabilir."

    Shincheonji topluluğu, başta Genel Başkan olmak üzere 7 eğitim başkanı, 12 oymak başı, yönetimi üstlenen 24 kıdemliden oluşmaktadır. Shincheonji bu sıra dışı yapısı ile ilgili de "Gökte olduğu gibi yeryüzünde de olacak" diyerek Kutsal Kitabı baz alarak oluşturulduğunu belirtir.

Yorumlar

  1. Gerçekten Shincheonji artık beni çok meraklandırdı topluluğun içine girip daha net görmek isterdim.

    YanıtlaSil
  2. Böyle yazılar geldikçe düşüncelerimde bu yönde değişmeye uğruyor sanırım diğer yazılarıda Okudğum kadar şuan yaşadığım hayatta köle gibiyiz.

    YanıtlaSil
  3. İlgi çekici gerçekten. Gelecek yazılarınızı merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Shincheonjiye nasıl giriyoruz? Sınavla mı alıyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanları inanç yaşaması için sınav olmalarına zorlayamayız tabii ki :)
      Ancak Shincheonji verdiği sözün arkasında durmak ve Kutsal Kitapta yazana göre inancını kontrol edebilmek için sınav yapılmasından çekinmiyor ve yapılıyor da. Tam olarak Shincheonji'ye girebilmeniz için de bir mezuniyet sınavına daha girmeniz gerekiyor.

      Sil
  5. ilgi çekici bir içerik olmuş

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Shincheonji nedir, ne değildir?

Merhaba, öncelikle bloğuma hoşgeldiniz!  Bu bloğu oluşturmamın amacı son zamanlarda hızla büyüyen Shincheonji adlı oluşumun ne olduğu hakkında bilgi vermek ve kötü niyetle, sadece isim karalamak için yazılmış olan diğer bloglara karşı cevap vermektir. Bir kişi Shincheonji ile ilgili kötü niyetli yazıları internette dolaştırırsa Shincheonji’nin uluslararası statüsüne ve bütün dünyadaki Shincheonji halkına psikolojik zarar vermiş olur. Bu durum Türkiye’de de yaşandığı için bu yazıyı yazıyorum. Bazı kişiler Shincheonji ile ilgili kötü niyetli yazıları internette çokça dolaştırmasına karşın yine de olaylara objektif bir bakış açısıyla bakabilmeniz dileğiyle.  Bu yayın ‘shincheonjitarikati.blogspot.com’ sitesine cevap olarak hazırlanmıştır. Shincheonji Nedir? Kutsal Kitap’ta Yaratıcı, Adem’in günahından sonra buradan ayrılıp tekrar geleceğine dair bir antlaşma vermiştir. Yaratıcının bu dünyadan ayrılmasıyla dünya çeşitli günahlar, acı ve savaşlar aracılığıyla ölmeye, mahvolm

Lee Man Hee Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı Genel Başkanı

Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı Genel Başkanı Lee Man Hee ile yapılan bir röportaj Shincheonji'nin genel başkanı Lee Man Hee bu röportajda kendisinin önceden nasıl bir inanç yaşadığını, söz ile tanıştıktan sonra da neler yaşadığını kısaca anlatmış olduğu bir röportaj paylaşmak istedim. Bu, yaklaşık 2-3 yıl önce yapılan bir röportajdır. Shincheonji'ye yada genel olarak dinlere karşı bir önyargımızın olması çok normal bir durum. Ancak bunları aşmak ve gerçeği aramak adına çabaladığınıza inanıyorum. Umarım bu yazı Shincheonji'nin ve Genel Başkanı Lee Man Hee'nin nasıl bir geçmişe sahip olduğunu öğrenmeniz adına sizin için faydalı olur. <Röportaj> Lee Man Hee Shincheonji İsa Kilisesi Tanıklık Çadır Tapınağı Genel Başkanı "Geçmiş olan 35 yıl boyunca Kutsal Kitabı okurken hissettiğim şey idrak, eşittir imandır. Yepyeni bir çağı karşılayacak hazırlığı Kutsal Kitap sözleri ile birlikte yapmalıyız." Lee Man Hee, Shi